Het Nieuwe Werkgeven: Human Potential Maintenance


De laatste tijd wordt er veel geschreven over Het Nieuwe Werken: een manier om aan te sluiten bij de wensen van werknemers vooral op het gebied van “wanneer werk ik?”, “waar werk ik?” en “met wie werk ik het liefst?” Volgens mij wordt er echter nog steeds onvoldoende aandacht geschonken aan de werknemer als mens. Niet alleen de competenties van een werknemer en de manier waarop hij deze inzet zijn belangrijk maar minstens zo relevant is de wijze waarop de werknemer in het leven staat. Wanneer je daar onvoldoende rekening mee houdt loop je als werkgever de kans dat je voor onplezierige verrassingen komt te staan.

De mens als productiefactor?

Persoonlijke evaluatie en ontwikkeling moeten een vast onderdeel zijn van de personeelsfunctie binnen een organisatie. Deze discipline wordt vaak nog steeds ouderwets aangeduid met Human Resource Management, HRM, terwijl zelden aandacht gegeven wordt aan de potentie waaruit een medewerker kan putten. De term HRM komt dan ook uit een periode waarin het beschikbaar zijn van menselijk kapitaal als productiefactor aandacht kreeg. En dat had toen weinig met “mens management” te maken. Wikipedia vermeldt zelfs als letterlijke vertaling van HRM “beheer van het menselijke productiemiddel”. Dat geeft wel een aardig sfeerbeeld van deze managementtaak: de Mens als productiemiddel, komt alfabetisch gezien zelfs achter de term Kapitaal…

De mens als … mens

Gelukkig zijn er steeds meer organisaties die ruimte bieden aan hun medewerkers om ook hun persoonlijke bronnen te onderhouden als onderdeel van hun totale ontwikkeling. Daarbij wordt de strikte scheiding tussen werk en privé weleens verlaten omdat mensen nu eenmaal niet digitaal zijn. In je vrije tijd kun je niet het werk gehéél buitensluiten, er geen enkel moment aan denken, evenzo kun je tijdens je werk niet alle privé-zaken achter je laten. Daar heb je als werkgever nu eenmaal mee te maken, of je nu wil of niet.

Daarom ook zou het beter zijn de naam HRM te veranderen in HPM, met als aandachtspunt Human Potential. Dat doet meer recht aan waar het nu eigenlijk om draait: de mens als geheel functionerend wezen te beschouwen met al zijn potenties en mogelijkheden. Die ten volle benutten kan alleen maar in het voordeel zijn van mens en organisatie. En als we dan die volstrekt uit de tijd gelopen term Management eens vervangen door Maintenance dan hebben we eindelijk een middel waar we iets mee kunnen:

Van bron naar potentie en van beheersen naar onderhouden

Human Potential Maintenance ofwel HPM, een instrument om het volledige potentieel van de mens te onderhouden, aan te spreken en te waarderen om de doelstellingen van de organisatie te realiseren.

Daarin past ook aandacht voor het persoonlijk welzijn van de mens. Alles wat hem bezighoudt en drijft is daarbij van belang. Dat betekent ook dat onderdeel van contractonderhandelingen of evaluatie van prestaties in functionering- en beoordelingsgesprekken de méns in de werknemer een plek op de agenda krijgt.

Het Nieuwe Werken en Het Nieuwe Werkgeven

Een goed werkgever geeft zijn medewerkers dan ook voldoende ruimte om aan deze persoonlijke ontwikkeling te werken. De Nieuwe Werkgever stelt zijn medewerkers in staat om naast het Het Nieuwe Werken ook de juiste persoonlijke keuzes te maken op het gebied van de eigen ontwikkeling om op die manier als volledig mens een volwaardige bijdrage te kunnen leveren aan de realisatie van bedrijfsplannen. Het Nieuwe Werkgeven is een verleiding om je bij aan te sluiten als mede-mens, als mede-werker, als mede realisator van bedrijfsdoelstellingen.

Van Potentie naar Prestatie

Ik begeleid werkgevers en werknemers bij het realiseren van bedrijfsdoelstellingen vanuit de kracht van elk individu, en waar mogelijk gebundeld in de effectiviteit van teams. Ik noem dat coaching van de prestatiewaarde van de mens en organisatie. Onderdelen daarvan zijn persoonlijk leiderschap en ondernemerschap, beiden in het kader van Het Nieuwe Werkgeven waarbij alle aspecten van de mens aandacht verdienen, op maat gesneden en in juiste verhouding om de prestaties te optimaliseren en om aan de doelrealisatie van de organisatie bij te dragen.

Wilt u weten wat ik voor uw organisatie kan betekenen op dat vlak, neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek. Het zal zeker moeite waard zijn!

Advertentie

Over Eric de Waard | deWaardcoaching

Ik begeleid particulieren en professionals bij vraagstukken op het gebied van persoonlijke en professionele ontwikkeling en bij organisatievraagstukken. Kijk voor meer informatie op www.dewaardcoaching.nl
Dit bericht werd geplaatst in Mens en organisatie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s