Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en Duurzaamheid: mooie marketing of gewoon doen?


Doelen die onderscheiden

De termen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en Duurzaamheid zijn erg in.

Je hoort mensen ook wel zeggen dat het een hype is, maar als de ene hype de andere direct volgt, volstaat het ook met te zeggen “het is in”, zo lijkt me.

Oh ja, voordat ik het vergeet: veel ondernemingen hebben zich tot doel gesteld hun “Footprint” op deze aarde te verminderen. Dit als onderdeel overigens van de doelen MVO of Duurzaamheid. Niet iets extra’s dus maar als onderdeel van..

“Footprint”, ook een mooi woord, toch? Om uitdrukking te geven aan de hoeveelheid belasting die je met datgene wat je doet oplegt aan je omgeving, wat je als afval achterlaat bijvoorbeeld, of als leegstand, bij een nieuwe huisvesting die beter aansluit op je imago, of doelgroep…

Het zijn “nieuwe” doelen waar bedrijven zich mee willen onderscheiden, waar ze zich op willen voorstaan als het erop aankomt, “Kijk, wij zijn MVO en wij produceren Duurzaam” “Kijk eens naar onze Footprint, die wordt steeds kleiner”. Goeie ambities!….. maar..

Wat is nieuw?

Wat me de laatste tijd bezighoudt is de vraag wat het bijzondere aan MVO, Duurzaamheid en reducing Footprints nu eigenlijk is. Het lijkt wel alsof we een hele economie aan het opzetten zijn rondom deze thema’s. En het is niet dat ik daar een oordeel over heb, ik vraag me alleen af waarom deze vraag eerst de laatste tijd zo actueel is. Natuurlijk spelen zaken als klimaatverandering en zorg voor het milieu een rol maar waar is de term “goed huisvaderschap” en “goed koopmanschap” gebleven. Daar hebben we toch ook wel ooit iets over geleerd? En was dat niet Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam ondernemen?

Zorgen voor

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is volgens mij niets anders dan zorgen voor je omgeving opdat die er beter van wordt, of in ieder geval niet slechter. Overigens wel een serieuze ambitie, maar moet het niet gewoon doen?

Alle ingrediënten: mensen, milieu, winst/waarde, zijn daar belangrijke onderdelen van. En niet alleen voor vandaag, maar ook voor morgen (en daarmee is het duurzaam, lijkt me).

We doen dat ook in ons gezin, in onze familie en vriendenkring. We zorgen voor elkaar. We zorgen voor elkaar opdat de omgeving waarin we leven en werken er beter op wordt of prettig en leefbaar blijft. We beschermen elkaar ook in die contexten, we beschermen elkaar en onze omgeving.

En misschien zit dáár wel iets waardoor het noodzakelijk is om aparte doelstellingen te formuleren zoals MVO en Duurzaamheid. Want waar zorgen we voor? In welke omgeving zorgen we voor wie?

Uitstapje naar een parallelle wereld

Mij helpt het altijd om in complexe situaties de schakeling te maken naar een parallelle wereld. Dus dat doe ik hier ook even, en die wereld zoek ik dan niet ver weg, lekker dichtbij dus.

Wanneer we in onze eigen omgeving, bijvoorbeeld ons gezin leven zorgen we ervoor dat het daar goed gaat. We zorgen dat er voldoende veiligheid, liefde en voeding is. En ook plezier, plezier met elkaar dingen te doen, te ondernemen zelfs.

Een fijne en veilige haven waarin we gelukkig met elkaar kunnen leven en onze kinderen kunnen laten opgroeien. En dan ook met de doelstelling om het voor onze kinderen ook morgen nog goed te laten zijn. Dat willen de meeste ouders: dat het hun kinderen minimaal een klein stukje beter gaat dan dat het henzelf gaat. We noemen dat liefde.

Wij en de ander, zorgen vóór en rekening houden mét.

Maar zorgen we als we in onze eigen gezin zijn ook voor anderen buiten ons gezin? En omdat zorgen voor misschien een te groot woord is kunnen we dan beginnen met de vraag: Houden we rekening met de ander? Houden we rekening met de omgeving direct buiten de onze?

Tot zover de parallelle wereld, terug naar af.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen, hoe doe je dat?

We wonen met ons allen steeds dichter bij elkaar, spreekwoordelijk óp elkaar en het lijkt alsof er een tegenovergestelde beweging ontstaat in de onderlinge relaties en de onderlinge zorg voor elkaar, het lijkt alsof we steeds verder van elkaar af komen te staan, steeds minder oog hebben voor elkaars omgeving, elkaarsbelang.

Als mens, als ondernemer, als werkgever, als werknemer, als…..

Maatschappelijk ondernemen begint met maatschappelijk verantwoord leven, leven waarin je rekening houdt met elkaar, met elkaars omgeving, met elkaars belang.

En dat rekening houden met elkaar kan alleen als je elkaars belang kent, als je weet wat de ander nodig heeft. Niet ten koste van elkaar en niet per se ten gunste van elkaar maar gewoon eerst naast elkaar.

Probeer dat eens een tijdje, daar heb je geen MVO budget voor nodig, alleen oprecht de intentie en de belangstelling voor elkaar. Meer niet.

Ga jij morgen Maatschappelijk Verantwoord Opstaan, ben jij MVO?

Over Eric de Waard | deWaardcoaching

Ik begeleid particulieren en professionals bij vraagstukken op het gebied van persoonlijke en professionele ontwikkeling en bij organisatievraagstukken. Kijk voor meer informatie op www.dewaardcoaching.nl
Dit bericht werd geplaatst in Mens en organisatie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s