Een goed woordje over kwaad


Bij ons is alles goed, we leven in harmonie en we hebben nooit ruzie, ook nooit gehad trouwens. Als we een verschil van mening hebben gaan we om tafel en praten dan net zo lang tot we eruit zijn. Wij respecteren elkaars mening als ontwikkelde, verstandige en volwassen mensen. Ruzie maken en kwaad zijn op elkaar is zó verloren energie, dat is voor ontwikkelde mensen niet gepast vinden we allebei. Als je kwaad wordt weet je ook niet wat je zegt en kun je niet helder denken en dan zeg je dingen waar je spijt van krijgt. Nee, kwaad worden maakt alleen maar stuk.”

We worden als kind opgevoed met goed en kwaad. De normen en waarden van de omgeving waarin we groot groeien vormen het kader waarbinnen Goed past en Kwaad niet. Kwaad doet niet mee! Het mag er niet zijn.

En zo goed en zo kwaad als het kan worden we ons er langzaam van bewust dat we soms moeten relativeren, soms kunnen relativeren, soms is het niet alleen goed en niet alleen kwaad. We ontdekken dat er ruimte is tussen goed en kwaad. Dat we er als het ware tussenin kunnen staan, of er gewoon tussenin zijn. En dat we dan naar beide kanten kunnen kijken, dat we ze beide kunnen zien, horen en ook voelen. Ze doen allebei mee.

Net zoals er alleen maar licht is omdat er ook donker is en er wit is omdat er ook zwart is, bestaat er geen goed zonder kwaad en er bestaat geen kwaad zonder goed. Ze horen er gewoon bij, ze horen zó bij ons, elk aan één kant, met ons er tussen in.
En we kunnen ze beide ook goed gebruiken, soms heb je goed nodig en soms kwaad. Soms is het nodig om even lekker kwaad te zijn, het lucht op en het ruimt óók wel lekker, het maakt ruimer en het maakt duidelijk waar de grens ligt die het mijne naast het jouwe staande houdt.
En daarná? dan hebben we het goed weer nodig, om alles weer goed te maken, goed met elkaar, goed voor elkaar, voor jezelf, gewoon Goed!

Over Eric de Waard | deWaardcoaching

Ik begeleid particulieren en professionals bij vraagstukken op het gebied van persoonlijke en professionele ontwikkeling en bij organisatievraagstukken. Kijk voor meer informatie op www.dewaardcoaching.nl
Dit bericht werd geplaatst in Mensen onder elkaar en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Een goed woordje over kwaad

  1. Driemaal dank aan jullie voor de mooie feedback

  2. Interessante kijk op goed en kwaad, op deze manier hier ik er nog niet naar gekeken.

  3. Mee eens, licht kan niet zonder donker..Het zit beide in ons en hoort bij ons menszijn. Accepteren in plaats van oordelen, makkelijk gezegd, moeilijk gedaan. Mooie blog! Complimenten.

  4. Ontdekkingsreiziger in een nieuwe tijd zegt:

    Prachtige post, dank je wel. Mooi om zo de ruimte te ontdekken tussen de dualiteit. Daarmee versmelt en verdwijnt de tegenstelling tot een oordeelsvrij Zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s