Exponentiële winststijging van 40% door investering in vitaliteit


Ofwel, de strijd aangaan met stress levert alleen verlies.

Iedereen heeft er wel van gehoord, van werkstress. En iedereen kent wel iemand die door werkstress ziek thuis zit, heeft gezeten of tegen een overspanning aanloopt. En er zijn méér mensen die zien dat een ander daar tegen aan loopt dan dat er mensen zijn die dit bij zichzelf herkennen.

Wonderlijk denk ik dan, ook als ervaringsdeskundige, wonderlijk dat we in staat zijn de ander te beoordelen op zijn capaciteit met spanning om te gaan terwijl we het bij onszelf niet (h)erkennen, of er zelfs bij stilstaan.

Zo’n verwondering leidt er bij mij meestal toe dat ik dagen loop te denken wat er aan de hand is. En dan houd (ook) ik er geen schema op na van: “nu even denken en dan over een half uur niet meer denken.” Herken je dat?

In deze blog geef ik aan wat er aan de hand is wanneer we stress ervaren, wat gebeurt er in ons lichaam en wat moet je doen om die spanning af te bouwen en vitaal te blijven.

En de belangrijkste boodschap is wel dat Vitaliteit leidt tot een exponentiële stijging van winst, soms wel tot 40%!

De parallelle wereld van de natuur.

Ik ben iemand die in parallelle werelden denkt: “Wat gebeurt er met een vraagstuk als je dat verplaatst naar een andere wereld, naar een andere situatie.” En dat bracht me in de tuin achter ons huis op de volgende gedachten.

Als de grond in de tuin te zeer verzuurt dan is dat voor sommige planten niet goed, waar planten zoals de Rododendron houden van zure grond is Lavendel daar helemaal niet van gediend. En gras bijvoorbeeld, gras is helemaal niet blij met zure grond.

Maar wat te doen als de grond zuur is?

Wat moet je doen om het gras bij jezelf net zo groen te maken als bij de buren?

Het antwoord is even simpel als voor de hand liggend, in de tuin tenminste wél. En let op, dit artikel gaat niet over tuinieren maar over werkstress.

Wanneer we in het voorjaar voorbereidingen treffen voor een groen gazon is het verstandig kalk en stikstof te geven, deze twee componenten zorgen ervoor dat de zuurgraad daalt, de grond basisch wordt, basisch is tegenovergesteld aan zuur. Wat we dus niet doen is het zuur uit de grond halen. Een onzinnige gedachte hoor ik je al zeggen: “zuur uit de grond halen.” En dat is het ook, ook in ons werk, daarover later meer.

Terwijl dat voor de meeste andere zaken voor de hand liggend is: waar een teveel van is moet je weghalen. Nee in de tuin (en dus in de natuur) gaat het vaker over: waar te weinig van is moet je aanvullen”.

Terug naar het werk.

Terug naar de vergelijking van de parallelle werelden. We zouden het immers niet hebben over tuinieren.

Stel nu dat er in de verdeling van tijd een teveel aan werk wordt besteed en te weinig tijd aan andere zaken zoals ontspanning, wat kun je dan het beste doen?

“Dan moet je gewoon minder werken”, zeggen de meeste mensen dan. “Ja maar minder werk is nog altijd werk”, zeg ik dan terug. “Ja… en meer ontspanning natuurlijk.” Dat is dan het tweede antwoord op mijn vraag, wel het juiste antwoord maar het is niet de éérste reactie. Vaak komen we niet toe aan deze tweede reactie. Vaak blijven we hangen bij het eerste antwoord: “Dan moet je gewoon minder werken”.

Niet minder werken, maar meer ontspanning leidt tot vitaliteit.

Stress is een gevolg van een fysiologische reactie in ons lichaam op spannende situaties. Ons lichaam maakt stoffen aan die ervoor zorgen dat we om kunnen gaan met die situaties die onze alertheid en volledige aandacht nodig hebben, zodat we adequaat kunnen reageren op “spannende” omstandigheden en ons niet door die omstandigheden uit het veld laten slaan. Zo ook bij het werk, waar we onze aandacht onverdeeld moeten wijden aan onze taken, onze verantwoordelijkheden, onze ambities.

Ons lichaam kan die stoffen, die we hier even voor het gemak stress-stoffen noemen, ook weer afbreken. Niet zonder méér overigens, er is iets voor nodig, er is ontspanning voor nodig om spanning af te breken, om de stress-stoffen af te voeren. Bij een tekort aan ontspanning worden de stress-stoffen niet afgebroken en hopen zich op in ons lichaam, dan voelen we de stress in ons lijf.  Het tekort aan ontspanning moet worden aangevuld om dit te compenseren, simpelweg minder werken levert maximaal een gelijkblijvend niveau aan stress-stoffen op, en daar blijf je dus last van houden. Ontspanning levert vitaliteit op, je voelt je fitter en beter in staat om dingen te doen, prestaties te leveren.

Bij topsporters is al langer bekend dat ontspanning ervoor zorgt dat je meer kunt presteren. Het simpelweg niet of minder presteren (niet of minder werken) leidt niet tot een verbetering van je prestatieniveau. Weer zo’n parallelle wereld.

Er zijn veel ondernemers die hun prestaties als topsport zien… maar hoe zien zij ontspanning, zien zij de waarde van vitaliteit?

En daar zit dus de crux van deze blog, het resultaat van mijn tuinieren.

Werkstress is niet het gevolg van een teveel aan werk. Nee werkstress is het gevolg van een te weinig aan ontspanning, niet van een teveel maar van een tekort. Werkstress is een tekort aan vitaliteit en daar moet je dus in investeren!

Net zoals we weten dat leren eenvoudiger is dan afleren, is dus in het kader van stress het beter om vitaliteit (ontspanning) aan te vullen dan werk weg te halen (spanning).

Goed werkgeverschap

Werkgevers komen vaak niet toe aan het faciliteren van deze meest belangrijke factor, van ontspanning, van vitaliteit. Vaak wordt dit gezien als de verantwoordelijkheid van de werknemer, die moet goed voor zichzelf zorgen zodat hij optimaal kan presteren. Daar wordt ‘ie voor betaald.

Maar we zagen al in het begin dat mensen niet zo alert zijn op het bijhouden van de eigen spanningsfactor, we zien wel dat de ander gespannen is maar sluiten ons af voor het oordeel over onszelf. Bovendien krijg je als werknemer niet betaald voor ontspanning dus de keuze ligt voor de hand. Je doet waarvoor je wordt beloond.

Goed werkgeverschap houdt in dat de omstandigheden waarin werknemers opereren optimaal zijn voor het realiseren van de gestelde doelen. Het faciliteren van vitaliteit is daar een essentieel onderdeel van. Een essentieel onderdeel van  goed werkgeverschap.

Waarom investeren in vitaliteit

Het voorgaande geeft misschien al wel voldoende antwoord op deze vraag. Een eenvoudige rekensom leverde bij een van mijn cliënten het volgende resultaat.

En… Geld heeft veelal een goede overredingskracht, dus…

De onderneming kent een verzuimpercentage van 6%.

Dat is branche gerelateerd wel iets aan de hoge kant, er was “ook al rekening gehouden met bijvoorbeeld langdurig zieken en verloven voor zwangerschap en ouderschap.” (?!?)

Een rekensom op jaarbasis:

 • De omzet bedraagt € 40 miljoen.
 • De winst voor belastingen bedraagt € 200 duizend.
 • De totale loonsom bedraagt € 8 miljoen.
 • De kosten van het verzuim bedragen € 480 duizend euro (6% van € 8 miljoen), excl. kosten voor begeleiding cf wet Poortwachter etc.

Een verlaging van 1% van het verzuim leidt dan tot € 80 duizend minder verzuimkosten.

Opgeteld bij de winst van € 200 duizend euro geeft de daling van het verzuim met 1% een winst voor belastingen van € 280 duizend.

De daling van het verzuim met 1% geeft een winststijging van 40%.

Hoe investeren in vitaliteit?

Door middel van coaching kan de werknemer preventief inzicht krijgen in zijn eigen spanningsfactor. Hij krijgt inzicht in hoe het gesteld is met zijn eigen spanningsniveau en meer nog dan dat: hij krijgt inzicht in hoe hij met eenvoudige hulpmiddelen de eigen vitaliteit kan verhogen tijdens en buiten kantooruren. Hij leert de balans te herstellen om daardoor beter te kunnen presteren.

deWaardcoaching coacht werknemers en werkgevers op het verhogen van vitaliteit in de organisatie.

De strijd tegen stress alléén leidt tot verlies.

Ga dus niet alleen de strijd aan tegen stress door middel van werkvermindering of opdeling van taken, dit zijn niet de zaken die leiden tot meer vitaliteit. De bron van waaruit de oplossing moet komen heet vitaliteit en die heeft een tekort, dat tekort moet je aanvullen.

Door simpelweg minder werk te doen blijf je op het stressniveau waar je zit en boek je geen vooruitgang.

Investering in vitaliteit levert aanvulling op vitaliteitstekort bij werknemers en verbetert de prestatie van hen die in vitale toestand veel meer kunnen presteren dan tot nu toe.

Meer weten over coaching op vitaliteit in jouw eigen onderneming? Neem contact op via www.dewaardcoaching.nl of bel met 06-25012692

voor de keren dat de mens met “hij” wordt aangegeven verdient ook “zij” het een volwaardige plaats te hebben.

Advertentie

Over Eric de Waard | deWaardcoaching

Ik begeleid particulieren en professionals bij vraagstukken op het gebied van persoonlijke en professionele ontwikkeling en bij organisatievraagstukken. Kijk voor meer informatie op www.dewaardcoaching.nl
Dit bericht werd geplaatst in Mens en organisatie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Exponentiële winststijging van 40% door investering in vitaliteit

 1. Wat interessant om in parallelle werelden te denken, bedankt voor dit inzicht!

 2. Maria Hage zegt:

  Bedankt voor deze blog, maakt voor mij persoonlijk een aantal dingen duidelijk!

 3. Wat een mooie parallel Eric!
  Thanks!

 4. Als de sense of urgency maar hoog genoeg is. Mooi vergelijk Eric, mooi betoog!

 5. Caroline zegt:

  Dank je Eric, voor deze mooie blog. Die had ik natuurlijk net nodig ;o) Leve de synchroniciteit. Zo herkenbaar: niet minder werken en vechten tegen de stress, maar werken maken van ontspanning. Echt andere dingen doen, die je uit je hoofd halen en in je lijf. Ik doe mijn best!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s