De meest stressvolle baan die je maar kunt hebben.


In deze economisch zware tijden is het hebben van een baan een geluk dat niet iedereen gegeven is. Het hebben van een baan is voor de meesten van ons het middel bij uitstek om te (over)leven. We hebben ook allemaal te maken met stress in ons werk. Stress die we voor lief nemen omdat het er nu eenmaal bij hoort, en omdat het ook in veel gevallen een tijdelijke stress is die weer overgaat en waarna je baan weer leuker wordt. Je gaat weer dóór na de stress. En we hebben als het goed is ook begrip voor mensen die stress hebben en houden daar dan ook rekening mee. Zowel in de privé sfeer als op kantoor, veelal weten we ook hoe het is om stress te hebben omdat we het zelf ook ervaren.

Maar niet iedereen krijgt begrip. Mensen die geen baan hebben en die op zoek zijn worden vaak niet begrepen of erkend in hun stress. En daar gaat deze blogpost over.

WAT MOTIVEERT IN EEN BAAN

Er zijn veel factoren die een baan aantrekkelijk maken, ik groepeer ze als volgt:

Aandacht, erkenning en erbij horen.

We willen allemaal onderdeel zijn van een groep mensen die met elkaar dingen doen die er toe doen. En we willen ook graag erkenning krijgen voor wat we doen, een complimentje, een promotie en noem maar op.

Zelfcontrole, ontwikkelingsmogelijkheid en uitdaging.

We willen allemaal iets betekenen, ertoe doen. Dat betekent ook dat je zelf invloed wil uitoefenen op wat je doet. En je wilt je zelf verbeteren, of minimaal net zo goed blijven als je nu bent in je vak. De mens wil zelf doen en leren vanuit het vroegere verlangen van “ikke doen” en “ikke kan zelf”.

Ruimte voor ontspanning.

Iedereen weet dat het voortdurend gefocust zijn en niet de aandacht even kunnen afleiden leidt tot stress. Een langdurig te hoge werkdruk leidt tot overbelasting. Overbelasting leidt tot lichamelijk en psychische klachten.

En hoe gelukkig kun je zijn in een baan waar alle factoren goed verdeeld aanwezig zijn?Wow, dat zou gaaf zijn!

STRESSVOLLE BANEN

Er zijn banen waarin deze factoren niet of onvoldoende aanwezig zijn. Dat noemen we stressvolle banen. Ik las ooit een onderzoek waaruit bleek dat het besturen van een trein of tram de meest stressvolle baan is omdat de machinist of trambestuurder niet zelf kan bepalen of ‘ie naar rechts of links gaat. Dat is ook niet handig in een trein of tram maar het geeft in ieder geval aan dat men zelf richting wil geven, en als dat niet kan leidt dat tot stress.

Maar hoe zit dat dan met mensen die geen baan hebben en op zoek zijn naar een baan?

Dat hield me de laatste weken bezig omdat ik een aantal cliënten begeleid die buiten het arbeidsproces zijn gevallen en een nieuwe baan zoeken. En samen met hen kwam ik er (wederom) achter dat het onderzoek waar ik over sprak één belangrijke baan buiten beschouwing heeft gelaten. En dat is de baan die je hebt als je zoekt naar werk.

Immers zagen we dat een aantal factoren belangrijk is in een baan, ik haal ze nog even aan in het kader van de “job” “het zoeken naar een baan”.

Aandacht, erkenning en erbij mogen horen.

Je hoort er niet bij, krijgt geen erkenning en ook onvoldoende aandacht. Een aantal voorbeelden van de feedback die een werkzoekende krijgt:

 • je past tocht niet zo goed in onze organisatie;
 • er is iemand die beter gekwalificeerd is dan jij, jij bent niet goed genoeg opgeleid;
 • we nemen iemand met meer ervaring, je kan nog niet genoeg;
 • je bent te oud voor deze baan;
 • je bent te jong voor deze uitdaging;
 • we missen de motivatie, drive;
 • we missen voldoende flexibiliteit, we zoeken iemand die van negen tot negen werkt;

En je kunt er vast nog wel een paar bij noemen vanuit je eigen ervaring of van mensen die je kent en die in dit schuitje zitten.

Zelfcontrole, ontwikkelingsmogelijkheid en uitdaging.

Zelfcontrole is er niet in het zoeken naar een baan anders dan dat je bepaalt waar je zoekt, welk bedrijf je benadert en welk niet. Dat laatste wordt al snel gezien als kieskeurig zijn en dat levert weer in de erkenning een negatieve feedback op:

Qua ontwikkelingsmogelijkheden is er ook al niet veel te winnen. Je kunt natuurlijk een cursus solliciteren volgen maar dat is een ontwikkeling om juist úit je huidige baan, het zoeken naar … te komen…

En uitdaging? Je willen bekwamen in het zoeken naar werk is ook niet iets dat je je hele leven wil doen, toch?

Ruimte voor ontspanning.

Aan het einde van een lange werkdag is het goed om te ontspannen. Dat kun je alléén doen of met collega’s, met je partner of gezin, soms zelfs met de hele familie. Heerlijk is het om op die manier weer voldoende energie op te doen en daarmee aan de volgende dag te beginnen.

Maar wat doe je als je de hele dag op google hebt gezeten, de kranten van voor naar achter en weer terug hebt gelezen, de telefoon een afdruk op je oor heeft achtergelaten, of je terugkomt van een evaluatiegesprek (een vergadering) met de werkcoach van het UWV? Kun je dan voldoende ontspannen om weer energie op te doen voor de volgende dag? Ik maak dat in mijn praktijk zelden mee.

Mensen die een baan zoeken:

 • staan ‘s ochtend op met als eerste gedachte: “ik heb geen baan”;
 • ze worden de hele dag geconfronteerd met mensen die aan de andere kant van de lijn staan, ze horen er zelf niet bij;
 • ze moeten meer dan andere verantwoording afleggen over hun “baan”;
 • ze gaan naar bed met de gedachte: “ik heb geen baan”.

En als ze dan op een keer een iets positiefs te horen krijgen in de zin van:

 • we nemen je aan, je hoort erbij;
 • je moet nog wel wat opleiding volgen en we beginnen met een introductiecursus;
 • Je krijgt 20 dagen vakantie en … uren ATV en we hebben een fitness faciliteit.

Dan is het voorbij, dan ben je niet meer op zoek naar een baan, dan heb je ineens een andere baan.

Mijn conclusie is dat van alle banen die er op deze wereld zijn, qua stress er wellicht één is die niet overtroffen wordt en dat is:

“Het zoeken naar een baan”.

Over Eric de Waard | deWaardcoaching

Ik begeleid particulieren en professionals bij vraagstukken op het gebied van persoonlijke en professionele ontwikkeling en bij organisatievraagstukken. Kijk voor meer informatie op www.dewaardcoaching.nl
Dit bericht werd geplaatst in Mens en organisatie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s