Er staat een update voor u klaar


Een nieuwe computer, aan de slag!

systemische coaching

Je koopt een computer en gaat daarmee aan de slag. Na verloop van tijd koop je meer software pakketen en apps die je ondersteunen in je werk bij bijvoorbeeld het maken van analyses en presentaties, die je op een nog geavanceerder manier in contact brengen met anderen op platforms en noem maar op. Je systeem wordt steeds verder uitgebreid met toepassingsmogelijkheden. We ervaren onze computer dan ook vaak als een professioneel verlengstuk van onszelf.

Er staat een update voor u klaar!

Én, na een bepaalde periode krijg je een voorstel voor een update van het besturingssysteem, het eerste programma dat op jouw computer geïnstalleerd werd, nog voordat jij hem in gebruik nam is aan onderhoud toe.

Bugs worden er uitgehaald, verbeteringen worden doorgevoerd en een opschoning van alle zaken die niet nodig zijn worden met een muisklik in gang gezet.

Na een dergelijk update “loopt” je computer vaak weer beter, is sneller, kan meer programma simultaan draaien, et cetera. We zeggen dan vaak dat ons systeem weer stabiel draait.

Het belang van investeren in je eigen systeem

Wij mensen hebben dat ook nodig. Als meest-geavanceerde-computer-ter-wereld hebben ook wij mensen onderhoud nodig van onze basis, van ons eigen besturingssysteem. Mensen hebben onderhoud nodig om stabiel te blijven.

Je ontwikkelt in de eerste jaren van het leven een basis voor je latere sociale en professionele bestaan. De manier waarop je in het hier en nu omgaat met situaties en met het contact tot anderen vindt zijn oorsprong in die basis, het zijn de eerste ontwikkelingsstappen die je als mens zet in deze wereld.

Op latere leeftijd volg je opleidingen en trainingen, die zijn veelal gericht op het verkrijgen van kennis en vaardigheden, competenties. En ook die pas je toe vanuit die eerste basis. De valkuil is dat we meer aandacht geven aan opleiding en training, de ontwikkeling van competenties vanuit kennis en vaardigheden, dan aan de verdere ontwikkeling, of zelfs her-ontwikkeling, van die eerste basis. Én,

“Whatsapp” kun je niet gebruiken op een iPhone 3. Office 365 draait niet op een commodore 64 uit 1979.

De effectiviteit van MD trajecten, investeren in software en apps

En natuurlijk wordt in de meeste Management Development trajecten ook aandacht gegeven aan deze zacht kant (software) van ontwikkeling. Vaak echter doen we dat met behulp van een nieuw aan te leren gedrag (een extra app), zonder dat we kijken of deze nieuwe manier van doen ook aansluit op de oorspronkelijke basis “software”.

Werkelijke aandacht voor de wijze waarop het oude gedrag aangeleerd is en vooral voor de functie daarvan, daar wordt niet of zelden naar gekeken. Dat heeft het risico in zich dat nieuw aangeleerd gedrag niet duurzaam beklijfd. Na verloop van tijd laten oude patronen zich weer zien en verdwijnt het nieuw aangeleerde naar de achtergrond. De nieuwe software draait niet lekker op het besturingssysteem. Er ontstaat instabiliteit.

Systemische coaching als update van ons besturingssysteem

Systemische coaching geeft inzicht in het ontstaan én de functie van het oude gedrag. Door dit inzicht ontstaat een gewaarwording en besef van de werkelijke waarde en effectiviteit van dat oude gedrag in het hier en nu: in je werk, in je huidige relaties, in de dingen die je doet.

Systemische coaching geeft daarnaast ook inzicht in de aanpassingen die nodig zijn om jouw eigen basis zodanig te her-ontwikkelen dat je klaar bent voor het op succesvolle wijze in praktijk brengen van reeds aangeleerde en nieuw aan te leren gedrag, vaardigheden en competenties.

Wanneer was jouw laatste update?

Heb jij het gevoel dat jouw eigen systeem een update kan gebruiken omdat bepaalde software of apps niet meer stabiel draaien in jouw leven en werk? Vul dan het contactformulier in voor een gratis kennismakingsgesprek, je vindt het formulier op deze link

Advertentie

Over Eric de Waard | deWaardcoaching

Ik begeleid particulieren en professionals bij vraagstukken op het gebied van persoonlijke en professionele ontwikkeling en bij organisatievraagstukken. Kijk voor meer informatie op www.dewaardcoaching.nl
Dit bericht werd geplaatst in Mens en organisatie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s